7 Temmuz 2020 Salı

Sigarayı bırakanlara tavsiyeler









Sigarayı bırakmaya karar verdiniz. Tebrikler! Sigarasız ilk gününüz zor olabilir. İşte bıraktığınız günün zorluklarının üstesinden gelmenize ve bırakmayı sürdürme konusunda kararlılığınızı koruyacak beş adım.


Bir bırakma planı yapın! Bir planının olması sigarayı bıraktığın ilk günü kolaylaştırır. Bırakma planı odaklı, emin ve kararlı olmanın yollarını içerir. Kendi bırakma planını oluşturabilir ya da senin için uygun bir bırakma programı bulabilirsin. Senin için hangi bırakma yönteminin doğru olduğunu bilmiyorsan farklı bırakma yöntemlerini keşfet. Tek bir bırakma yaklaşımı herkes için uygun değildir. İhtiyaçların konusunda dürüst ol. Eğer planında nikotin yerine koyma tedavisi varsa, kullanmaya sabahtan başla.


Sigarayı bıraktığın gün kendini meşgul etmen sigara içmemek için harika bir yoldur. Meşguliyet zihnini sigara içmekten uzak tutar ve dikkatini sigara isteğinden uzaklaştırır. Aşağıdaki etkinliklerden bazılarını deneyebilirsin:


Egzersiz yapmak. Yürüyüşe çıkmak. Sakız çiğnemek. Ellerinde bir kalem çevirmek ya da tespih çekmek. Bol su içmek. Derin nefes alıp vererek gevşemek. Sigara içmeyen arkadaş ve aile fertleriyle zaman geçirmek.


Sigara Tetikleyicilerinden Uzak Dur Tetikleyiciler sigara içme dürtünüzü meydana çıkaran kişiler, şeyler ve durumlardır. Bıraktığın gün bütün tetikleyicilerden uzak durmaya çalış. İşte bazı yaygın sigara tetikleyicilerinden korunmak için bazı öneriler: Sigaralarını, çakmaklarını ve küllüklerini hala atmadıysan atmalısın. Kafeinden uzak dur, gerginliğe yol açar. Onun yerine su içmeyi dene. Sigara içmeyen kişilerle zaman geçir. Yeterince dinlen ve sağlıklı beslen. Yorgunluk sigara içme isteğini tetikler. Rutinlerini değiştirerek sigara içmek ile bağlantı kurduğunuz şeylerden kaçın. Krizler birkaç dakikadan uzun sürmezler. Kendini buna hazırla ve o anda ne yapacağınızı önceden planla.


Olumlu Olun Sigarayı bırakmak zordur. Bulunduğun ana odaklanmak zorlukları azaltır. Bu yaklaşım, olumlu tutumun korunmasına yardımcı olur. Bıraktığın gün çok iyi geçmeyebilir. Ancak önemli olan tek şey sigara içmemendir – bir nefes bile. Kendini 24 saat sigara içmediğin için ödüllendir. Bunu hak ettin. Eğer bugün bırakmaya hazır hissetmiyorsan uygun bir bırakma günü belirle. Sigarayı bırakmaya hazırlanmak için birkaç güne daha ihtiyacınız varsa sorun değil.


Sigarayı Bırakmaya Hazırlan Sigarayı bırakmak zordur. Ama bir planın varsa bırakmak biraz daha kolaylaşır. Bırakmaya hazır olduğunda planını harekete geçirebilmek için atabileceğin bazı basit adımlar şunlardır.


Sigarayı Neden Bıraktığını Bil Sigarayı bırakmadan önce, neden bıraktığını bilmen önemlidir. Daha sağlıklı mı olmak istiyorsun, tasarruf mu yapacaksın, aileni mi koruyacaksın? Nedeninden emin değilsen kendine şu soruları sor: Sigara içmenin nesini sevmiyorum? Sigara içtiğimde neyi kaçırıyorum?


Tetikleyicilerini ve Sigara Krizlerini Nasıl Ele Alacağını Öğren Tetikleyiciler sigara içmeyi size hatırlatan belli kişiler, yerler ya da aktivitelerdir. Sigara içmeni tetikleyenleri bilmek onlarla başa çıkmayı öğrenmene yardımcı olur. Sigara krizleri kısa ama yoğun sigara içme dürtüleridir. Genellikle sadece birkaç dakika sürerler. Önceden plan yap ve krizlerin olduğunda yapabileceğin kısa aktiviteleri listele.


Yoksunluk ile Başa Çıkacak Yollar Bul Bıraktıktan sonraki ilk birkaç hafta boyunca kendini rahatsız hissedebilir ve şiddetle sigara isteyebilirsin. Bunun nedeni yoksunluktur. Yoksunluk sırasında bedenin nikotinsizliğe alışmaktadır. Çoğu insan için yoksunluğun en kötü belirtileri birkaç günden birkaç haftaya kadar sürer. Bu sırada kendini: Biraz depresif hissedebilirsin. Uyuyamayabilirsin. Huysuz, bıkkın veya sinirli olabilirsin. Endişeli, gergin veya huzursuz hissedebilirsin. Berrak düşünmekte zorlanabilirsin. Bu hislerden kurtulmak için sigara içmek isteyebilirsin. Bu hisler ne kadar yoğun olursa olsun, geçici olduklarını unutma.


Sigarayı Hemen Bırakmanıza Yardımcı Olacak Bitkiler


Tatlı yerine kuruyemiş tüketin: Size sigarayı hatırlatan yiyeceklerden vazgeçin. Örneğin, çay ve kahve size sigarayı çağrıştırıyorsa, onun yerine aşırıya kaçmamak kaydıyla yeşil çay, kuşburnu, ıhlamur gibi bitki çayları tercih edebilirsiniz. Evde veya işyerinizde enerji yoğunluğu yüksek besinler bulundurmayın. Diyabet hastası değilseniz, aşırı tatlı isteğiniz olduğunda çikolata, pasta yerine şeker oranı diğer meyvelere göre biraz daha yüksek olan hurma, incir, çilek, muz gibi meyveleri ölçüsüne dikkat ederek tercih edebilirsiniz. Kuruyemişlerde kavrulmamış olanları seçin ancak miktara dikkat edin. Ara öğünlerde 1 çay bardağı tuzsuz kabak çekirdeği veya tuzsuz leblebi ya da 10 adet çiğ badem veya fındık veya 3 tam ceviz miktarını aşmayın.


Su tüketiminizi artırın: Sigara içen kişilerin vücudunda toksik madde birikimi yükseliyor. Bunların atılabilmesi için su en iyi kaynak. Gün içerisinde içeceğiniz suyun, sindirim sisteminizin rahat çalışması ve beraberinde ağırlık kaybınız için kolaylaştırıcı olacağını unutmayın; bu nedenle her gün en az 8-10 su bardağı su için. Sıvı alımının karşılanmasında ayran, cacık, ıhlamur, kuşburnu çayı, açık çay gibi içecekler tercih edebilirsiniz.


Posa tüketimini artırın: Posalı yiyeceklere daha çok yer verin. Tam tahıllı ve kepekli ürünleri tercih edin. Posadan oldukça zengin ıspanak, semizotu, kabak, pazı gibi sebzelerle, elma, armut, kayısı, şeftali, erik gibi meyveleri tüketmeye özen gösterin. Kurubaklagiller hem bitkisel protein hem de çok iyi bir posa kaynağı olduğundan haftada en az 1 kez sofralarınızda yer verin. yoğurt gibi bağırsak dostu probiyotik bakteri içeren besin tüketimini arttırın. Böylece hem sigarayı bırakan kişilerde en sık rastlanan kabızlığa karşı önlem almış hem de kilo kontrolünü sağlamış olacaksınız.


Mutlaka hareket edin: Kendinize zaman ayırın ve günlük hareketinizi artırın. Her gün en az yarım saat tempolu ve düzenli yürüyün. Sabah kahvaltıdan önce 15 dakika boyunca karın kaslarının çalışmasını sağlayın. Böylece kilo almaya karşı çok önemli bir kazanım elde etmiş olursunuz.


Mevsim sebzesi olan semizotu tüketin: Sigara içenlerde kalsiyum, demir ve D vitamini eksikliği daha fazla görülür. Yaz aylarında güneşten doğru saatlerde bol bol faydalanmak, süt ve süt ürünleri tüketmek, yeterince balık tüketmemek gibi durumlarda diyetisyen önerisi ile gerekirse omega-3 takviyesi almak gerekebilir. C vitamini sigaranın bıraktığı hasarı gidermede önemli rol oynar. C vitaminden zengin çilek, kivi, nar, greyfurt gibi meyvelerle biber, brokoli, ıspanak ve özellikle mevsim sebzesi olan semizotu gibi yeşil yapraklı besinler tüketmek de hem toksin atımı hem de kilo alımını önlemek açısından faydalı.


Sarı kantaron otunun olumlu bir zihinsel tutum oluşturmaya yardımcı olduğu bilinmektedir. Nikotin yoksunluğu, ruh hali değişimlerine, kaygıya ve sinirliliğe neden olabilir. Sarı kantaron otu ise sigarayı bırakmanızın ilk safhalarında size bu alanlarda yardımcı olur.


Aslan kuyruğu, zihni sakinleştirmeye ve kaygıyı azaltmaya yardımcı olan yatıştırıcı bir etki yapar. Doğal bir sakinleştirici olup kişi sigara içme isteği duyduğunda bu isteğin, yatıştırmaya yardımcı olur.


Nane bitkisi, birçok kişide sigarayı bırakınca ilk zamanlarda oluşabilen mide bulantısını dindirir. Nane aynı zamanda kaygıyı ve gerginliği hafifletir ve nikotin yoksunluğuna bağlı oluşabilecek baş ağrısını dindirmeye yardımcı olur.


Bazı durumlarda sigara içme isteği, sindirim sorunları, kusma ve sinirlilikle birlikte baş gösterir. Sizde de böyle oluyorsa bu sorunlarla baş etmek için başvurabileceğiniz en iyi çözümlerden biri papatya çayıdır.


Malzemeler 1 yemek kaşığı papatya çiçeği (15 g) Bir bardak su (250 ml) 1 yemek kaşığı bal (25 g)


Hazırlanışı Papatya çiçeklerini bir bardak kaynar suya ekleyin. Çayı bir süreliğine soğumaya bırakın. Sıcakken balla tatlandırarak için.


Nasıl içilir Öğleden önce bir bardak papatya çayı için. Tekrar sigara içme isteği duyarsanız birkaç bardak daha içebilirsiniz.


Kekikte bulunan karvakrol ve rozmarinik asit gibi bileşenler, sigara içme alışkanlığı nedeniyle akciğerde biriken toksinlerin temizlenmesine yardımcı olurlar. Kekiğin tıkanıklığı azaltıcı özelliği sayesinde solunum yollarındaki hava akışı iyileşir. Kekik çayı genel olarak kendinizi daha iyi hissetmenizi de sağlayabilir. Ayrıca sakinleştirici etkisi sayesinde kekik sigara içme isteğini yatıştırmada da çok iyidir.


Malzemeler 1 çay kaşığı kekik (oregano) (5 g) 1 bardak su (250 ml)


Hazırlanışı Kekiği yıkayın ve bir bardak kaynar suya ekleyin. Bardağın üzerini kapatın ve 5-10 dakika için demlenmeye bırakın. Çay sıcakken süzüp için.


Nasıl içilir Sigara içme isteği duyduğunuzda öğleden önce bir bardak kekik çayı için. Gerekirse günde iki kez içebilirsiniz.


Sigarayı bırakma evresinde vücutta meydana gelen değişiklikler neler?


20 dakika sonra, kan basıncı ve nabız normale döner, el ve ayak dolaşımı düzelir.


8 saat sonra, kan oksijen düzeyi normale döner, kalp krizi geçirme riski azalır.


24 saat sonra, vücut karbonmonoksitten arınır.


48 saat sonra, kandaki nikotin düzeyi azalır, tat ve koku duyusu artar, peptik ülserli hastaların tedaviye verdikleri cevap artar.


72 saat sonra, hava yollarının gevşemesi sonucu nefes alıp verme rahatlar, solunum yolları fonksiyon görmeye başladığı için sekresyon miktarı artar, hava yolları kendi kendini temizlemeye çalışır. Enerji düzeyi artar.


2-12 hafta sonra, tüm vücuttaki dolaşım düzelir, solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riski azalır, yürürken yorulma ve tıkanma daha az görülür.


3-9 ay sonra, öksürük, kısa aralıklarla nefes alıp verme ve wheezing yani hırıltılı ya da ıslık sesli soluk alıp verme gibi solunum yolu problemleri düzelir, akciğer fonksiyonları yüzde 5-10 oranında artar.


12 ay sonra, koroner kalp hastalığı riski yarı yarıya azalır.


12-36 ay sonra, mesane kanseri riski yüzde 50 azalır.


5 yıl sonra, kalp krizi geçirme riski, yemek borusu ve ağız boşluğu kanserleri riski yüzde 50 azalır.


10-15 yıl sonra, kalp krizi geçirme riski hiç içmeyenlerle aynı seviyeye iner, akciğer kanseri riski sigara içenlere göre yüzde 50 azalır.


Sigaranın vücuda zararları hakkında bu yazıyı okuyabilirsiniz;


Hiçbir faydası olmayan ve bir çok hastalığa sebep olan sigara haramdır.


http://bunlaridusun.blogspot.com/2016/06/hicbir-faydas-olmayan-ve-bir-cok.html


seküler siteler sigarayı bırakanlara saçma sapan tavsiyeler yapmış yazıyı alıntı yaparak hazırladım ama alıntı yaptığım sitelerin diğer içeriklerine katılmadığım için kaynak göstermedim


sigarayı bırakanlara benim tavsiyem ise namaza başlayın evet sigaradan doğan boşluğu bir şeyle doldurursanız sigarayı daha çabuk bırakabilirsiniz ayrıca sigara haram olduğu için namaz kılanların kesinlikle sigara içmemesi gerekiyor


Namaza yeni başlayanlara tavsiyeler


http://bunlaridusun.blogspot.com/2018/07/namaza-yeni-baslayanlara-tavsiyeler.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.