7 Ekim 2020 Çarşamba
Dua Ediyorum Neden Kabul Olmuyor?
Dua Ediyorum Neden Kabul Olmuyor?
önce kısaca şunları söylemek istiyorum;
istediğiniz şey dua ettiniz diye kesinlikle olacak bir şey yok. öncelikle bunu bilmelisiniz. yani bir veli (evliya) olsanız bile Allah duanızı kabul etmeyebilir, ama Allah bunu size dünya vermezse ya sizin için iyi değildir istediniz şey yada Allah istediğiniz şeyi size dünyada vermez onun yerine ahirettte size daha fazlası ile karşılığını verir. bunları bilerek dua etmeye devam edin. unutmayın her şeyin bir vakti vardır. atalarımız “vakti gelmeden çiçek açmaz” demişler
Dua niçin kabul olmaz? Duanın kabul olmamasının sebebi. Câfer-i Sâdık Hazretlerine: “–Bize ne hâl oldu ki duâ ediyoruz, fakat duâmız kabûl edilmiyor?” diye sorulduğunda, Hazret şu cevâbı verir: “–Çünkü siz, tanımadığınız bir Zât’a duâ ediyorsunuz!”[1]
[Müʼmin, Rabbinin kudret ve azametini tefekkür ettikçe, mârifetullahʼtan hisseler almaya başlar. Mârifetullah ise, Allâhʼı kalben ve yakînen tanımaktır. İbadetlerin Hak katındaki makbûliyet derecesi de, kulun mârifetullahʼtan hissesi ölçüsündedir. Nitekim âyet-i kerîmede:
“…Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?..” (ez-Zümer, 9) buyrulur. Buradaki “bilmek” ifâdesiyle kastedilen ise; Allâhʼı bilmek, yani mârifetullahʼtır.
Ayrıca kul, Rabbini ne kadar tanıyabilirse, duâ ve ilticâlarını da o nisbette artırır. Kulun Rabbine yakınlığının ve Hak katındaki kıymetinin temelinde de, ihlâs ve samimiyetle îfâ ettiği ibadet ve duâları yer alır.
DUA NİÇİN EDİLİR?
Nitekim diğer bir âyet-i kerîmede şöyle buyrulmaktadır: “(Rasûlüm!) De ki: (Eğer kulluk ve) duânız olmasa, Rabbim size ne diye değer versin?! (Ne işe yararsınız!)..” (el-Furkân, 77)
Bundan dolayıdır ki ârif müʼminler, hayatın acı-tatlı bütün safhalarında, dâimâ duâ hâlinde yaşarlar. Duâdan uzak durmak, kulun Hakkʼa uzaklığına işarettir. Esâsen bütün günah ve isyanların temelinde de, mârifetullahtan mahrûmiyet, yani Cenâb-ı Hakkʼı lâyıkıyla tanıyamamak zaafı yer almaktadır.
DUA NEDEN KABUL OLMAZ?
Nitekim Kâsım bin Muhammed -rahmetullâhi aleyh-, bir kişinin: “–Falanca, Allâh’a karşı ne kadar da cürʼetkâr!” dediğini işitince, onu şöyle îkâz etmiştir: “–Allâh’a karşı cürʼetkâr olmak, Âdemoğlunun haddine değildir! Ancak onun hakkında: «–Allâh’ı ne kadar da az tanıyor!» diyebilirsin.”[2]
Dolayısıyla Cenâb-ı Hakkʼı tanıyan bir müʼmin, Oʼna hiçlik, yokluk ve acziyet duyguları içinde ilticâ etmeyi, kendisi için zarûrî bir kulluk edebi bilir.
Hasan-ı Basrî Hazretleri buyurur ki: “Duâlarınız kabûl olunmayacak diye korkmuyorum. Sizin, duâ edemez hâle gelmenizden korkuyorum…”
Duânın kabul olunmadığı zannıyla duâyı terk etmek, şeytanın tuzağına düşmek demektir. Müʼmin, kendisinin apaçık bir düşmanı olan şeytana karşı, duâ silâhını aslâ elinden bırakmamalı, gönlünden taşan samimî duâları dilinden düşürmemelidir.
Duâ, Rabbimizʼin bir emri olması cihetiyle, mühim bir ibadet hükmündedir. Hattâ Peygamber Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem- hadîs-i şerîflerinde şöyle buyurmuştur: “Allah katında O’na duâ etmekten daha kıymetli bir şey olamaz. Duâ, ibadetin (kulluğun) özüdür.” (Tirmizî, Deavât, 1)
“Sıkıntı ve darlık zamanında duâsının kabûl olmasını isteyen kimse, bolluk ve rahatlık zamanında da duâyı bol yapsın.” (Tirmizî, Deavât, 9)
“Kime ki duâ kapıları açılmıştır, ona rahmet kapıları açılmış demektir.” (Tirmizî, Deavât, 101)
“Kabûl edileceğine inanarak Allah Teâlâ’ya duâ ediniz. Şunu bilin ki Cenâb-ı Hak, gâfil bir kalple yapılan duâyı kabûl etmez.” (Tirmizî, Deavât, 65)
DUA EDENİN DUASI KABUL EDİLİR Bu bakımdan duâ -kabul edilsin veya edilmesin-, her hâlükârda müʼmine fayda sağlar. Zira bâzı duâlar kabul edilerek kulun daha hayatında iken murâdına ermesine vesîle olur. Bâzı duâlara ise bu dünyada icâbet edilmez, onların icâbeti âhirete tehir edilir. Bunun hikmeti de, kulun uhrevî mükâfatlara nâil olmasının murâd edilmesidir. Zira Zeyd bin Eslem -radıyallâhu anh- şöyle der: “Duâ eden herkes, muhakkak şu üç şeyden birini elde eder: Ya duâsı kabul edilir, ya kendisi için âhirete saklanır, ya da yaptığı duâ günahlarına kefâret olur.” (Muvatta, Kurʼân, 36)
Âyet-i kerîmelerde buyrulur: “(Ey Rasûlüm!) Kullarım Sana, Benʼi sorduğunda (söyle onlara): Ben çok yakınım. Bana duâ ettiği vakit, duâ edenin dileğine karşılık veririm…” (el-Bakara, 186)
“Rabbiniz şöyle buyurdu: Bana duâ edin, kabûl edeyim. Çünkü Bana ibadeti bırakıp büyüklük taslayanlar, aşağılanarak Cehennemʼe gireceklerdir.” (el-Müʼmin, 60)
Velhâsıl müʼminin vazifesi, Rabbimizʼin emrine uyarak duâya sımsıkı sarılmaktır. Bilhassa da, icâbete en yakın zaman olan seherleri, duâ, istiğfar ve zikirden mahrum olarak geçirmemektir.]
Dipnotlar: [1] Kuşeyrî, er-Risâle, II, 424-425; Hânî, el-Hadâik, s. 130.
[2] İbn-i Asâkir, Târîhu Dımaşk, c. 49, s. 180.
Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Cafer-i Sadık (rahmetullâhi aleyh), Erkam Yayınları
https://www.islamveihsan.com/dua-ediyorum-neden-kabul-olmuyor.html
Aynen onun gibi, mutlak hikmet sahibi Cenab-ı Hak bize ve dualarımıza cevap verir. Ama kabul etmek hikmetine tabi olduğundan bazen istenen şeyin aynısı bazen de daha güzelini bazen de zararlı olduğunu bildiği için hiç vermez.
Bu kısa açıklamadan sonra duaların kabul şartlarına geçelim:
- Evvela, dua kabul çerçevesi dahilinde olacak.
- Sonra, samimi ve günahsız bir ağızla olacaktır.
- Mümkünse, abdestli ve helal lokma alınmak suretiyle bereketlenecektir.
- Namazlardan sonra, özellikle sabah namazından sonra dua edilmesi,
Bu şartlardan uzaklaşıldığı taktirde de duanın tesiri azalacaktır.
https://sorularlaislamiyet.com/duamiz-neden-kabul-olmuyor-duanin-kabul-olmamasinin-sebebi-nedir
Duanın kabul olması için bazı hususlara dikkat etmek gerekir. Sebeplere yapışmadan istemek kuru bir temennidir. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Çalışmadan dua eden, silahsız harbe giden gibidir.) [Deylemi]
(Birinize dert ve bela gelince, Yunus Peygamberin duasını okusun! Allahü teâlâ onu muhakkak kurtarır. Dua şudur: “La ilahe illa ente sübhaneke inni küntü minezzalimin”) [Tirmizi]
http://www.dinimizislam.com/detay.asp?Aid=1956
Duanın kabul olması için, şuurlu olarak yapılması gerekir. Çünkü dua bir ibadettir, ibadetler ancak bilinçli olarak ve samimiyetle yapılırsa kabul olur. Şuursuzca ve gafletle yapılan dualar boşa gider. Peygamber Efendimiz hadisinde, gaflet ile yapılan duaların kabul olmayacağını beyan eder: "Biliniz ki, Allah gafil bir kalpten gelen duayı kabul etmez." (Tirmîzî, De'avât, 66; bk. Hâkim, De'avât, No: 1817, I, 493)
Allah'a isyan hâlinde yapılan dualar kabul olmaz. Meselâ içki içerken, kumar oynarken, gıybet ederken, hırsızlık yaparken, yalan söylerken yapılan dualar kabul olmaz. Aynı şekilde haram gıdalarla beslenen insanın duası da kabul olmaz. Şu hadis, bu gerçeği ifade etmektedir: Üstü başı dağınık, toz toprak içinde yollara düşen, ellerini göğe açıp 'Ya Rabbi! Ya Rabbi!' diye yalvaran, buna karşılık; yediği, içtiği ve giydiği haram olan, haramla beslenen bir insanın duası nasıl kabul edilir?" (Müslim, Zekât, 65)
https://www.fikriyat.com/galeri/islam/dua-neden-kabul-olmaz-kimlerin-duasi-kabul-olmaz/14
“Duanın Kabulü Şartları; 1. Yenilen lokma ve giyilen libasın helal olup haramdan olmaması.
2. Duanın laubali, gafil bir şekilde değil, candan yapılması kabul olacağına kâni bulunulması.
3. İstenen şey için acele ve telaş gösterilmeyip “bir hikmete mebnidir” deyip “kabul edilmedi” diye suizanna düşülmemesi.
4. Kulun, bolluk ve rahatlık zamanında da dua ehli olması, sadece dara gelip başı sıkışınca duaya kalkışanlardan olmaması.
5. Her mü’mine farz olan “emr-i mâruf ve nehy-i münker” vazifesini ihmal edip suçlu ve sözüne itibar olunmaz kul durumuna düşülmemesi.
6. Duanın başında sonunda Resûlullâh Efendimiz’e mutlaka salât u selam getirilmesi.
7. Şeriatin, bir iş için emrettiği ön tedbirleri ihmal edip o yüzden iş kötüleşince duaya kalkışanlardan olunmaması.”
Mahmud Esad Coşan İdeal Yol s. 105
"Neden dualar kabul olmuyor" diyene İbrahim Edhem'in cevabı; “Allah'a ve Rasulü'ne itaat etmediniz, Kuran'la amel etmediniz, Yediniz şükretmediniz, Cenneti istemediniz, Cehennemden sakınmadınız, Şeytanla savaşmadınız, Ölümden ibret almadınız, Ayıp aradınız, ayıplarınızı görmediniz”
“Zafere değil, mücadeleye memuruz. Allah Teala bize neden başaramadınız diye değil, niçin mücadele etmediniz diye soracak” İhsan Şenocak
son söz: unutmayın peygamberimizin( salat ve selam olsun) kabul olmayan duası vardır. (amcası Ebu Talib'in müslüman olmasını çok istemiş, bunun için çok dua etmiş ama maalesef (belki bizlere ders olması için ve) Allah’ın bileceği başka sebeplerle bu dua kabul olmamıştır.
dua etmeye devam edin, dua ibadettir, duanız bu dünyada kabul olmasa bile siz sevap kazanıyorsunuz. bunlar size teselli olmalı
bu yazıları da okumanızı tavsiye ederim
Kuran'ı Kerim’deki Dua Ayetleri https://ilahiogutler.blogspot.com/2019/11/kuran-kerimde-dua-ayetleri.html
Peygamberimizin Duaları https://ilahiogutler.blogspot.com/2020/06/peygamberimizin-dualar.html
Esmâül Hüsnâ Duâsı
https://ilahiogutler.blogspot.com/2016/08/esmaul-husna-duas.html
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)