Böbrek hastalıklarında beslenme ve böbrek yetmezliği diyet listesi planında aşağıdaki maddelere dikkat edilmelidir ve mutlaka Diyetisyen kontrölünde olunmalıdır.
Vücutta doku ve organların çalışması için yeterli enerji alımı önemlidir. Enerji aynı zamanda vücut ağırlığının korunmasında, ideal kiloya ulaşılmasında, kas yapımında ve onarımında etkili olur. Günlük kilogram başına 35-40 kal alınabilir ve günlük alınan ortalama enerji 2500-3000 kalori aralığında olabilir. Yetersiz enerji alınırsa yorgunluk, halsizlik, kan proteinlerinde azalma ve malnütrisyon gibi sağlık sorunları yaşanabilir.
Karbonhidrat kaynakları kalorinin %60-65’ini oluşturmalıdır. Ekmek, pirinç, un, makarna gibi besinler tüketilebilir. Böbrek hastası bireyleri kepekli tahıl ürünleri tüketmemeli ve tuzsuz ekmeklerden tercih etmelidir. Yağ içeriği yüksek olmamalıdır ve kalorinin %25-30’unu oluşturmalıdır. Katı yağlar yerine zeytinyağı, ayçiçekyağı, mısırözü yağı veya fındık yağı gibi sıvı yağ çeşitlerinden tercih edilmelidir. İhtiyaçtan fazla yağ alımının vücutta kilo artışını sağlayacağı da unutulmamalıdır.
Protein miktarı kan değerlerine ve diyalize girme durumuna göre iyi ayarlanmalıdır. Savunma sistemi, kas ve doku yapımı için protein kaynaklarının tedavideki önemi yüksektir. Proteinler; süt, peynir, et, tavuk, yumurta gibi hayvansal kaynaklardan ya da sebze, tahıl, kurubaklagil gibi bitkisel kaynaklardan alınabilir. Böbrek fonsiyonlarına göre protein miktarı kısıtlanabilir. Bu yüzden vücutta kullanımı daha yüksek olan hayvansal kaynaklarının tercih edilmesi gerekir. Diyetisyenin ve hekimin önerdiği protein değerinin altında protein alınıyor ise böbrek hasarları hızlanabilir ve malnutrisyon riski artabilir. Protein kısıtlaması olduğu zamanlarda da önerilen protein miktarının altında beslenilmemesi gerekir.
Sodyum mineralinin miktarı kısıtlanmalıdır. Fazla sodyum alımı hipertansiyona, kalp yetmezliğine ve ödem oluşumuna neden olabilir. Zeytin, turşu, salamura besinler, dondurulmuş ürünler ve işlenmiş şarküteri ürünlerden uzak durulması gerekir.
Böbrek fosfor mineralinin düzeyini ayarlayamaz ve kanda fosfor yüksekliği görülebilir. Yüksek fosfor düzeyi kemiklerden kalsiyum kaybına ve kemik kırılmalarına neden olabilir. Bu yüzden fosfordan yüksek olan süt, yoğurt, peynir, dondurma, kurubaklagiller, yağlı tohumlar, et çeşitlerinin tüketimi sınırlandırılabilir.
Potasyum minerali, böbrek yetmezliğinin ileri dönemlerinde kanda yüksek düzeyde görülebilir. Yüksek potasyum düzeyi hayati tehlikelere neden olabilir. Bu yüzden kandaki potasyum mineralinin düzeyine dikkat edilmesi gerekir. Bu süreçte potasyum mineralinden yüksek olan; kuru yemiş, kurubaklagil, kuru meyve, patates, havuç, mantar, koyu yeşil yapraklı sebzeler, muz, kavun, kayısı ve tahin-pekmez gibi besinlerden uzak durulması gerekir.
Bu hastalarda ilk aşamada sıvı kısıtlamasına gerek yoktur. Ancak hastalığın ilerlediği durumlarda alınan sıvı miktarına dikkat edilmesi gerekir. Bir gün önceki idrar miktarına(ml) + 500 ml eklenip günlük sıvı miktarı hesaplanabilir. Su, ıhlamur, çorba, süt ve ayran tüketimi sıvı miktarına dahil edilmelidir.
Böbrek Yetmezliğinde Yasak Olan Yiyecekler Nelerdir ve Beslenme Önerileri?
Böbrek hastalıklarında beslenme planında ve böbrek yetmezliği diyet listesi planında yasak olan yiyecekleri ve sağlıklı beslenme önerilerini aşağıda bulabilirsiniz.
Potasyum ve fosfor mineralinin besinlerdeki miktarının düşürülmesi için sebze ve kurubaklagil yemekleri haşalama suları döküldükten sonra pişirilebilir.
Protein kısıtlaması olduğu durumlarda kaliteli protein kaynağı olan yumurta tüketilebilir.
Sıvı kontrollünün sağlanması için küçük bardaklarda sıvı tüketimi tercih edilebilir.
Tuzsuz ekmek ve tahıl çeşitlerinden tercih edilmelidir.
Önerilenden fazla süt, yoğurt, peynir, yumurta, et, tavuk ve balık tüketilmemelidir.
Kola gibi asitli içeçekler, et suyu tabletleri, kek, pasta, çikolata gibi besinler tüketilmemelidir.
Potasyum içeriği yüksek olan kuru yemiş, kuru baklagil, kurutulmuş meyve ve sebzeler, patates, mantar, havuç, kayısı, kavun, muz, hurma, ıspanak, maydanoz gibi koyu yeşil yapraklı sebzelerin tüketimine dikkat edilmesi gerekir.
Fosfor içeriği yüksek süt ve süt ürünleri; et, balık ve sakatat; kurubaklagil; ceviz ve fındık gibi yağılı tohumların tüketim miktarına dikkat edilmelidir.
Sodyum içeriği yüksek olan salam, sosis, sucuk, pastırma, zeytin, dondurulmuş besinler, konserveler ve salamuralar tüketilmemelidir.
Potasyum mineralinin konrol edilemesi için bazı sebze yemeklerinin tüketim porsiyonunu dikkat edilmesi gerekir.
Sebze çeşidi
1 porsiyon ölçüsü
Bezelye
3 yemek kaşığı
Karnabahar
4 yemek kaşığı
Patlıcan
4 yemek kaşığı
Kereviz
4 yemek kaşığı
Bamya
4 yemek kaşığı
Taze kabak
4 yemek kaşığı
Taze fasulye
4 yemek kaşığı
Semizotu
4 yemek kaşığı
Pazı
4 yemek kaşığı
Ispanak
2 yemek kaşığı
Brokoli
2 yemek kaşığı
Brüksel lahanası
2 yemek kaşığı
Enginar
2 yemek kaşığı
Karalahana
2 yemek kaşığı
Pırasa
5 yemek kaşığı
Örnek Böbrek Yetmezliği Diyet Listesi
Aşağıdaki liste potasyum, fosfor ve sodyum miktarı kısıtlanmış olan örnek bir böbrek yetmezliği diyet listesi planıdır. Tedavi amaçlı uygulanacak olan böbrek yetmezliği diyet listesi içindeki besin miktarları kişinin sağlık durumuna, boy, kilo, yaş ve vücut ağırlığına uygun hazırlanmalıdır.
Kahvaltı: Şekersiz ıhlamur çayı
1 adet haşlanmış yumurta
1 yemek kaşığı tuzsuz lor peyniri
1 adet salatalık
1 tatlı kaşığı bal veya reçel
2 dilim tuzsuz ekmek
Ara öğün: 1 porsiyon meyve
Öğlen: 2 köfte büyüklüğünde ızgara et veya tavuk
2 kaşık sebze yemeği
2 dilim tuzsuz ekmek
4 kaşık yoğurt
Ara öğün: 1 dilim tuzsuz ekmek + 1 yemek kaşığı tuzsuz lor peyniri
1 porsiyon meyve
Akşam: 1 kase çorba veya 4 kaşık pirinç pilavı/makarna
1 porsiyon sebze yemeği
2 kaşık yoğurt
1 dilim tuzsuz ekmek
Gece: 1 bardak süt veya yoğurt + 1 porsiyon meyve
Böbrek hastalıklarında beslenme ve böbrek yetmezliği diyet listesi konulu bu ayrıntılı yazımı beğendiyseniz, sosyal medya paylaşım tuşlarından paylaşmayı unutmayın.
https://aysetugbasengel.com/bobrek-hastaliklarinda-beslenme-ornek-bobrek-yetmezligi-diyet-listesi/BÖBREK YETMEZLİĞİ HASTALIĞINDA GENEL YASAK VE SERBEST YİYECEKLER
Genel yasak yiyecekler : Fazla miktarda verildiğinde sölüt yükü yaratacak besinler (süt, et, yumurta gibi), içeriği bilinmeyen yiyecekler (konserve, sucuk, pastırma, salamura, turşu, sosis gibi) salamura yapılan yiyecekler, sakatatlar, tuz ve tuzlu yiyecekler, kuru yemişler, kurutulmuş meyveler, çikolata, et suyu, meşrubatlar, kahve, kakao, boza, nescafe, tahin, pekmez, tahin helvası, muz, kavun, kuru baklagiller, bulgur, mısır, tarhana, patates gibi yiyecekler kronik ve akut böbrek yetmezliği hastalarının diyetinde genel olarak yasak edilen yiyeceklerdir.
Genel besin ayarlaması içinde serbest olan yiyecekler : Şekerli çay, ıhlamur, tuzsuz yağ, nişasta, şeker, sade akide şekeri, pişmaniye, sade lokum gibi yiyecekler kronik ve akut böbrek yetmezliği hastalarının diyetinde serbest ve besin ayarlaması içerisine konulan serbest yiyeceklerdir.
Diyet yiyeceklerini hazırlarken dikkat edilmesi gerekenler : Pişirme sırasında gıdaların besin değerlerini kaybetmemesi (kızartma yerine haşlama olmasına) dikkat etmek gerekir. Sebzeler pişirilirken ilk haşlama suları dökülür ve sonra tekrar pişirilir. Böylece potasyumun azaltılması sağlanır. Besinlerin tadını güzelleştirmek amacı ile baharat kullanılması önerilmez. Gıdaların daha kolay sindirilebilecek şekilde pişirilmesi tavsiye edilir.
BÖBREK YETMEZLİĞİ OLAN HASTALARIN UYMASI GEREKEN ÖNERİLER
Böbrek yetmezliği olan hastanın dışarıda yemek yiyeceği zaman yemek yediği mekana diyet uyguladığını bildirmesi ve isteyeceği etin günlük protein alımına göre olmasını, salçasız olmasını, miktarını, haşlanmış tavuk, ızgara hindi veya et, biftek hamburger şeklinde olması şeklinde olabilir. Etin yanında yiyebilecek kadar tuzsuz salata (sirke ve yağ kullanılabilir).
Kızarmış hamur ve ağır tatlılardan kaçınmak gerekir. İzin verilen meyveler, sütlü tatlılar ve dondurma yenebilir. Şerbet, buzlu meyve suları, jöleler, kahve ve çay günlük sıvı ihtiyacı kadar içilebilir. Alkol böbreğe zarar verir. Aşırı alkol ülserli hastalarda kanama riskinin artmasına, terlemeyi arttırarak idrar miktarının azalmasına ve tansiyonun yükselmesine neden olabilir. Sigara kesinlikle içilmemeli veya bırakılmalıdır.
KRONİK BÖBREK HASTALARINDA UYGULANMASI GEREKEN DİYET ÖRNEĞİ NEDİR?
Günlük yiyeceklerin gramı ve ölçüsü aşağıda belirtilmiştir:
40 gram proteinli tuzsuz diyette : (1500 kalori, 1400 mg potasyum, 600 mg fosfor, 300 mg sodyum) bulunur.
Günlük süt veya yoğurt : 200 gram (2 çay bardağı).
Günlük yumurta : 50 gram (1 yumurta).
Günlük et, tavuk ve balık : 90 gram (3 köfte kadar).
Günlük ekmek : 125 gram (5 ince dilim).
Günlük sebze : 2 porsiyon.
Günlük meyve : 2 porsiyon.
Günlük yağ : 20 gram (2 yemek kaşığı).
Günlük bal ya da reçel : 20 gram (2 tatlı kaşığı).
40 GRAM PROTEİNLİ DİYETTE ÖRNEK YEMEK LİSTESİ
Sabah kahvaltısı : Şekerli bir fincan çay ya da ıhlamur, 1 adet yumurta ve 1 kibrit kutusu kadar tuzsuz peynir, 2 tatlı kaşığı bal veya reçel, 1 tatlı kaşığı tuzsuz yağ, 1 ince dilim ekmek.
Öğle yemeği öncesi ara öğün : 1 porsiyon meyve.
Öğle yemeği : 2 adet ızgara köfte ya da aynı oranda et veya tavuk, 2 yemek kaşığı bitkisel yağ içeren sebze yemeği, 1 çay bardağı yoğurt, 2 yemek kaşığı pirinç pilavı, 1 kase nişasta peltesi.
Öğle yemeği sonrası ara öğün : 1 porsiyon meyve.
Akşam yemeği : 30 gram (bir küçük parça haşlama et), 2 yemek kaşığı makarna, 2 yemek kaşığı bitkisel yağ içeren sebze yemeği, 1 ince dilim ekmek.
Akşam yemeği sonrası ara öğün : Şekerli bir çay bardağı süt.
HEMODİYALİZ HASTALARINDA UYGULANAN DİYET ÖRNEĞİ NEDİR?
60 gram proteinli tuzsuz diyet. Günlük Yiyecek Miktarı (Gram) Ölçü.
Günlük süt veya yoğurt :300 gram (3 çay bardağı).
Günlük tuzsuz peynir : 30 gram (1 kibrit kutusu).
Günlük yumurta : 50 gram (1 yumurta).
Günlük et, tavuk, balık : (120 gram 4 köfte).
Günlük ekmek : 150 gram (6 ince dilim ekmek).
Günlük sebze : 2 porsiyon.
Günlük meyve : 2 porsiyon.
Günlük yağ : 20 gram (2 yemek kaşığı).
Günlük bal ya da reçel : 20 gram (2 tatlı kaşığı).
NOT : Kaloriyi yükseltmek için çay, ıhlamur, et suları, tuzsuz yağ, nişasta, şeker, sade akide şekeri, pişmaniye ve sade lokum yenebilir.
Sebzeler yıkandıktan sonra küçük parçalara bölünerek haşlanmalı ve haşlama suyu dökülmelidir. Haşlanan sebzeleri yağ koymak yerine et ilave ederek pişirmek yeterli olabilir.
1 yumurta ile bir köfte kadar et aynı değerdedir ve gerektiğinde yumurta ya da köfte yenebilir.
1 köfte kadar (30 gram et) yerine 3 yemek kaşığı kuru fasulye, nohut, kara bakla, barbunya veya mercimek gibi yemeklerin birinden yenebilir.
Et olarak, koyun eti, balık eti ve tavuk eti tercih edilmelidir.
Bitkisel sıvı yağ olarak da zeytin yağı tavsiye edilir.
Beslenme tarzı 5 öğün şeklinde az ve sık olmalı ve yemek yerken yavaş yemek yenmelidir.
SEBZELERİN VE MEYVELERİN MİKTARINA GÖRE POTASYUM VE FOSFOR İÇERİKLERİ
https://www.saglikocagim.net/bobrek-yetmezligi-beslenme/ÖRNEK DİYET LİSTELERİ
Aşağıda, sizin için, günlük yemeklerinizin düzenlenmesinde yardımcı olabilecek değişik diyet örnekleri verilmiştir. Bu listeleri esas alarak ve değişim listelerini de kullanarak benzer miktarda besin elemanı (protein, karbonhidrat, yağ ve kalori) içeren farklı yemek listeleri düzenleyebilir ve değişik yemekler yiyebilirsiniz.
Listelerin hazırlanması aşamasında, kolaylık sağlaması bakımından, aşağıda belirtilen noktalara bir kez daha dikkatinizi çekelim.
Pratik ölçüler hakkında: 1 kibrit kutusu kadar beyaz peynir yaklaşık 30 gr.'dır. 1 kibrit kutusu büyüklüğünde köfte de yine yaklaşık 30 gr'dır. 1 ince dilim ekmek 25 gr ağırlığındadır.
1 porsiyon yemek 2 servis kaşığı veya 4 çorba (veya yemek) kaşığı miktarındadır. 1 porsiyon meyve, meyve değişim listesinde bildirilen meyve miktarıdır.
Listede şekerli olarak içilebileceği belirtilen süt veya çayların içine 1 tane kesme şeker, veya 1 tatlı kaşığı toz şeker konulacağı varsayılmıştır. Daha tatlı çay içilmesi durumunda ya diğer karbonhidrat kaynaklarından kısıntı yapmalı veya şekere ilave olarak tadlandırıcı kullanmalıdır.
Şekersiz çay, ıhlamur, limon vb. içecekler (hastalığınız nedeniyle sıvı kısıtlanması söz konusu değilse) istenilen miktarda içilebilir.
Yemeklerin hazırlanması hakkında: Listelerde birinci bölümde bir günde yenilecek toplam besin miktarı verilmiştir. Daha sonra değişim listelerinden yararlanılarak örnek bir yemek listesi yazılmıştır. Sizler de benzer şekilde çok farklı ve damak tadınıza uygun listeler hazırlayabilirsiniz.
Listelerde belirtilen herhangi bir sebze yemeğinin yerine değişim listesindeki bir başka sebze yemeğini (eşit porsiyon miktarında) koyabilirsiniz. Benzer şekilde, yine listelerde belirtilen herhangi bir meyvenin yerine eşit porsiyonda bir başka meyveyi koyabilirsiniz veya şeker ilavesi ile meyve tatlıları yapabilirsiniz. Bu konuda dikkat etmeniz gereken bir nokta sebze veya meyvelerin potasyum içerikleridir. Eğer potasyumunuz yüksek seyrediyorsa veya hekiminiz yüksek potasyumlu gıdalardan kaçınmanızı önerdiyse, değişimler sırasında bu tür gıdaları kullanmayınız.
Diyet listelerinin içeriklerinde belirtilen tuz miktarları, yemeğin hazırlanması sırasında içine hiç tuz konulmadığı ve tuzsuz ekmek yenildiği durumlar için geçerlidir.
En iyisi, evlerde pişirilen yemeğe hiç tuz atılmaması ve sofraya oturunca herkesin ihtiyacı kadar tuzu kendi tabağında kullanmasıdır.
Aşırı tuzlu yenilmeyen evlerde bir porsiyon yemek içinde yaklaşık 1 ile 2 gr tuz vardır. Bazı hallerde hekiminiz normal tuzlu yemek yiyebileceğinizi de söyleyebilir.
Kalori kısıtlaması yapılan hastalar dahil, içine yağ koymamak şartı ile, tüm yemeklerinizde serbest miktarda salata yiyebilirsiniz. Bu salatalar, mevsimine göre, domates, salatalık, yeşil biber, havuç, turp, roka vb. içerebilir. Yukarıda belirtildiği üzere, salata hazırlarken dikkat etmeniz gerekli tek nokta sebzelerin potasyum içeriğidir. Salatanıza istediğiniz kadar limon sıkabilirsiniz.
Yemeklerinize ağız tadınıza uygun gelen şekilde karabiber, kırmızı biber, tarçın, kimyon vb. baharatları serbestçe katabilirsiniz.
liste 1 için; 258 gr karbonhidrat, 42 gr yağ, 230 mg sodyum (575 mg tuz), 1280 mg potasyum içerir. Ekmek tuzlu yenirse alınacak olan sodyum miktarı 440 mg, (tuz miktarı 1100 mg) olacaktır.
liste 2 için: 180 gr karbonhidrat, 18 gr yağ, 153 mg sodyum 1389 mg tuz) ve 1434 mg potasyum içerir. Ekmek tuzlu yenirse alınacak olan sodyum miktarı 730 mg, (tuz miktarı 1856 mg ) olacaktır.
liste 3 için: 255 gr karbonhidrat, 34 gr yağ, 184 mg sodyum (460 mg tuz), 1240 mg potasyum içerir. Ekmek tuzlu yenirse alınacak olan sodyum miktarı 730 mg, (tuz miktarı 1825 mg) olacaktır.
liste 4 için: 398 gr karbonhidrat, 32 gr yağ, 196 mg sodyum (498 mg tuz), 918 mg potasyum içerir. Ekmek tuzlu yenirse alınacak olan sodyum miktarı 1168 mg, (tuz miktarı 2970 mg) olacaktır.
liste 5 için; 153 gr karbonhidrat, 27 gr yağ, 250 mg sodyum (625 mg tuz), 1500 mg potasyum içerir. Ekmek tuzlu yenirse alınacak olan sodyum miktarı 730 mg, (tuz miktarı 1825 mg) olacaktır.
liste 6 için; 243 gr karbonhidrat, 42 gr yağ, 264 mg sodyum (660 mg tuz), 1520 mg potasyum içerir. Ekmek tuzlu yenirse alınacak olan sodyum miktarı 585 mg, (tuz miktarı 1462 mg) olacaktır.
liste 7 için; 40 gr (% 13) protein, 235 gr (% 63} karbonhidrat, ve 44 gr (%24 yağ)'dan oluşmuştur. Ayrıca, 145 mg sodyum (363 mg tuz), ve 1503 mg potasyum içerir. Ekmek tuzlu yenirse alınacak olan sodyum miktarı 1606 (tuz miktarı 4015 mg) olacaktır.
liste 8 için; 360 gr karbonhidrat, 45 gr yağ, 156 mg sodyum (390 mg tuz), 1540 mg potasyum içerir. Ekmek tuzlu yenilirse alınacak olan sodyum miktarı 1170 mg (tuz miktarı 2925 mg) olacaktır.
liste 9 için; 430 gr karbonhidrat, 64 gr yağ, 215 mg sodyum (537 mg tuz), 1749 mg potasyum içerir; ekmek tuzlu yenirse alınacak olan sodyum miktarı 1606 mg (tuz miktarı 4015 mg) olacaktır.
liste 10 için; 218 gr (%61.3) karbonhidrat, 37 gr (%23.4) yağ, 274 mg sodyum (685 mg tuz) ve 1735 mg potasyum içerir. Ekmek tuzlu yenirse alınacak olan sodyum miktarı 1314 mg, (tuz miktarı 3285 mg) olacaktır.
liste 11 için; 323 gr karbonhidrat, 52 gr yağ, 338 mg sodyum (845 mg tuz), 1770 mg potasyum içerir. Ekmek tuzlu yenirse alınacak olan sodyum miktarı 1606 mg, (tuz miktarı 4015 mg) olacaktır.
http://www.diyaliz.net/single-post/2017/08/14/%C3%96RNEK-D%C4%B0YET-L%C4%B0STELER%C4%B0okunabilir
Kronik Böbrek Hastalığı
http://farukturgut.com/kronik-bobrek-hastaligi/Kronik Böbrek Hastalığında Beslenme Desteği
http://www.ichastaliklaridergisi.org/managete/fu_folder/2010-04/html/2010-17-4-247-256.htmböbrek hakkında ayrıntılı bir yazı
https://www.msxlabs.org/forum/tip-bilimleri/94432-bobrek-yetmezligi-ve-tedavi-cesitleri.htmlBöbreklere iyi gelen bitkilerYABAN MERSİNİ Yaban mersini meyvesi, çiğ veya pişirilerek tüketilebilir. Ayrıca yaban mersini yapraklarından çay yapılabilir. Yapraklar ile yapılan bu çay idrar yolları için antiseptik özellik gösterir. Bu çayın idrar yolları üzerinde etkili olması için 3 haftadan fazla kullanılmaması ve kullanım sırasında çaya ara verilmesi gerekir.
ISIRGAN OTU Böbrekler için oldukça faydalı olan bu bitki böbrek hastalarının dikkatli kullanması gereken bir bitkidir. İdrar problemlerinin çözümünde, gut hastalığı ve ödem söktürmede oldukça etkili olan bir bitkidir. Böbreklerin çalışma hızını arttır. Isırgan otu prostat büyümesini de önleyen oldukça etkili bitkiler arasında yerini alır. Çay ve tentür olarak tüketilebilen bir bitkidir.
KARAHİNDİBA İçeriğinde A, B kompleks, demir, çinko, potasyum ve C vitamini ve mineralleri bulunan ve böbrekler iyi gelen bitkilerden birisidir. Böbrek rahatsızlıkları, mide bozulmaları ve deri hastalıkları tedavisinde oldukça etkilidir. Ayrıca iştah açıcı özelliğinin yanı sıra safra kesesi ve karaciğerin işlevlerini yapmalarına destek olur. Böbreklerden su ve tuz atılımını sağlayarak böbrek sağlığını korur. Karahindiba kullanmadan önce ilaç kullananlar bu bitkiyi kullanmak için doktora danışmalıdır.
ADAÇAYI Böbreklerin iyi çalışmasına yardımcı olan adaçayı; kan dolaşımını hızlandırır, sindirim sistemini düzenler, mide bulantılarını önler ve vücudu güçlendirir. Düzenli olarak yemeklerden sonra tüketilen bir fincan adaçayı böbrek ve mesane rahatsızlıklarına iyi gelecektir.
SU Böbreklerin daha iyi çalışıp görevini yerine getirmesi için su çok önemlidir. Böbreklerde bulunan kılcal damarlar içerisindeki zararlı maddeler su yardımı ile dışarı atılır. Günde 2-2,5 litre su tüketimi böbrek sağlığı için oldukça önemlidir. Vücudun ihtiyacı olan su yeteri kadar tüketilmediğinde vücut suyu tutar ve idrar oluşumu azalır. Bu durumda böbreklerin iyi çalışmasını engelleyerek fonksiyon bozukluklarına neden olabilir.
YOĞURT İçerdiği probiyotik, kalsiyum ve D vitamini ile böbrekler için oldukça faydalı bir besindir. İçerisinde bulunan yararlı bakteriler böbrekleri hastalıklara karşı korur. Böbreklerin doğal ilacı olan yoğurt yemek sırasında tüketilebileceği gibi taze sebze ve meyveler ile tüketilerek de böbreklerin fonksiyonlarını yerine getirmelerine yardımcı olur.
ELMA Kırmızı elma, böbrek hastalıklarının tedavisinde oldukça etkili bir meyvedir. Böbrek hastalığına yakalanma riskini azaltır. Lif oranı oldukça yüksek olan elma böbreklerde süzme faaliyetlerini gerçekleştirme de yardımcı olur. Anti-infıamatuar özelliği ile kabızlığı önler, kalp hastalıklarına iyi gelir, kolesterolü düşürür ve kanser hastalığı riskini azaltır. Günde bir tane elma tüketilebileceği gibi elma suyu içerek de elmadan faydalanılabilir.
AYRIK OTU iyi bir idrar söktürücü olan ayrık otu; böbrek iltihabı, kum ve taş dökülmesinde kullanılabilecek etkili bitkilerden birisidir. Bunlar dışında böbreklere iyi gelen besinler ile de böbrek sağlığı korunabilir. Böbreklere iyi gelen besinler ise şunlardır: